Innhold

Kosthold

I Bjerke ønsker vi å skape matglede og sunne helsevaner gjennom å tilby et variert kosthold. Vi har 3 måltider pr dag. Frokost og ettermiddagsmat har barna med hjemmefra. Lunsjen er enten brødmat eller varmmat.

Barnehagen holder lunsjmåltidet og melk / drikke til alle måltidene.

Lunsjen vil i hovedsak være brød, hvor barna kan velge mellom vanlig, sunt pålegg, som ost, leverpostei, pølsepålegg, makrell i tomat, og hvor de får god trening i å smøre maten sin selv. Minst en dag i uka har vi sunne, enkle varmretter; som suppe, grøt, fiskepinner, fiskekaker, laks, lapskaus, kjøttsaus med makaroni, potetmos eller pasta m.m. Alle disse måltidene inneholder også salat eller andre grønnsaker. Vi lager jevnlig varm mat på bål på turer, i bålsesongen. Turmaten kan være ostesmørbrød, wok med laks og grønnsaker, tortillalefser med ost og skinke, fiskekaker og fiskepinner i lompe m.m.

Oversikt over varmmat til lunsj henger på døra inne på hver avdeling. Oversikt over bålmat står i månedsplanen, som man finner på barnehagens nettsider. Det hender det blir endringer, men stort sett følges disse planene.

Barna får frukt eller grønnsaker etter lunsjen.

Barnehagen dekker ikke utgifter til alternativ kost, dersom barnet ikke har en diagnose.

Til frokost og ettermiddagsmat har barna med seg egen mat, ut fra hva dere foreldre ønsker.

Barnehagen oppfordrer til å sende med minst mulig sukkerholdig mat.

Under måltidene har vi stort fokus på god bordskikk, sitte rolig til alle er ferdig, be pent om mer mat, takke for maten, sende til hverandre og ha en rolig, hyggelig atmosfære med gode samtaler. Barna blir utfordret til å prøve nye smaker, og å forsyne seg, smøre og skjære opp maten selv. Vi prøver i stor grad å la barna medvirke i dekking av bord og rydding etterpå

Når barnet ikke er i form

Barn som går i barnehage kan ofte være utsatt for smitte. Noen ganger vil foreldre kanskje være i tvil om barnet kan gå i barnehagen eller ikke. Vi forsøker å gi noen retningslinjer for når barna kan være i barnehagen og når de må holdes hjemme.

Kan barnet mitt gå i barnehagen i dag?

For at barnet kan være i barnehagen må det være i form til å delta i de vanlige aktivitetene. Dette betyr også at barna må kunne være ute, med mindre annet er avtalt. Rådfør deg gjerne med personalet hvis du føler deg usikker. Personalet som daglig ser barnet i en gruppe, kan være med å bedømme om barnet klarer å være med i gruppefellesskapet eller ikke. Et sykt og slapt barn har behov for ekstra omsorg og et fang å sitte på. I en gruppe med barn er det mange som trenger personalets oppmerksomhet og hjelp, og det blir derfor vanskelig å dekke syke og slappe barns behov for omsorg og pleie. Husk alltid å gi beskjed til barnehagen dersom barnet ditt ikke kommer i barnehagen.

Har barnet hatt oppkast og diaré skal barnet holdes hjemme 48 timer før det kan komme tilbake til barnehagen. Dette av hensyn til de andre barna, deres familie og de ansatte i barnehagen.

Bruk av legemiddel?

I barnehagene i Nannestad har vi felles retningslinjer for legemiddelhåndtering.Ved utdeling av medisiner i barnehagene må gjeldende retningslinjer følges. Retningslinjene består av et sett skjemaer til ulik bruk. Bemerk: Ved akuttmedisinering skal fastlege skrive under på medisineringsskjema. For å gjøre det lettest mulig for foresatte legger vi ut alle skjemaer vi bruker her på hjemmesiden, så de kan printes ut og tas med til lege/fylles ut hjemme. 

 

 

Avtale om fast håndtering og administrering av legemidler til barn i barnehagen -.pdf

Instruks for akuttmedisinering av barn i barnehage.pdf

Legemiddelkort 

Utlevering av medisin til barn i barnehage.pdf  

Syke barn og barnehager

Øyekatarr/Øyebetenelse

Orientering om lus (norsk bokmål)

Head lice infect by head/hair contact  English

Anbefalinger ved sykdom fra Folkehelseinstituttet 


Publisert: 14.11.2016 11:10:10
Sist endret: 21.11.2016 10:04