INNHOLD

Tiltak jeg kan søke om selv

Tiltak jeg kan søke om selv - mindre tiltak

Vil du utvide stuen din, bygge garasje eller gjøre om kjelleren til soverom? Før du setter i gang bør du bestemme deg for hvor omfattende byggeprosjektet ditt skal være. Har du et mindre byggeprosjekter kan du ofte både bygge og søke selv, mens større byggeprosjekter krever at du må bruke fagpersoner i hele søknads- og byggeprosessen.

Frittstående bygg inntil 70 kvm, ikke til beboelse

Bygget kan ikke brukes til overnatting, men kan for eksempel brukes til opphold på dagtid som verksted og atelier. Andre bruksmuligheter er uthus, garasje, og oppbevaring.

Bygningen kan oppføres i inntil én etasje og kan i tillegg være underbygget med kjeller. Bygget kan verken ha totalt bruksareal (BRA) eller bebygd areal (BYA) større enn 70 kvm.

Dersom bygget er under 50 kvm BYA kan bygget vanligvis plasseres inntil 1 m fra felles grense med nabo, med mindre annet står i plan. Les mer om avstandskrav under "Må jeg søke?".

Dersom du skal ha boligrom eller koble til vann og avløp i bygget, må du få et firma til å søke for deg. Les mer om dette lenger ned på siden under «større tiltak».

Tilbygg på inntil 50 kvm

Tilbygg er en utvidelse av grunnflaten til et eksisterende bygg. Du kan søke om å oppføre et tilbygg med inntil 50 kvm BYA eller inntil 50 kvm samlet BRA. Eksempler på tilbygg er veranda, vinterhage, utvidelse av boligrom, m.m.

Tilbygget kan brukes til beboelse, forutsatt at det tilfredsstiller tekniske krav i forskriften. Du er selv ansvarlig for at tekniske krav er ivaretatt.

Kjeller
Tilbygget kan være underbygget med kjeller. Kjeller med himling over 1,5 m over terreng må medregnes i total BRA (total gulvflate for alle etasjer).

Påbygg
Påbygg er et bygg som oppføres over et eksisterende bygg, som ny etasje, takopplett, innbygging av understøttet veranda/balkong, o.l. Skal du oppføre et påbygg må du bruke ansvarlig søker. Les mer om dette lenger ned på siden under «større tiltak».

Selvstendig boenhet
Tilbygget kan ikke inneholde en egen selvstendig boenhet. Dette betyr at det må være en intern forbindelse mellom tilbygget og eksisterende bolig som dør eller direkte åpning. Ved fysisk tett skille må det søkes om oppdeling av boenhet. Her må du bruke ansvarlig foretak. 

Bruksendring av tilleggsdel til hoveddel

Vil du gjøre kjeller om til stue, lage soverom i boden eller innrede loftet? Da må du først søke om bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel. Tilleggsdel er ikke godkjent til varig opphold og kan ikke brukes til beboelse.

Eksempler på tilleggsdel er garasje, bod, kjeller, loft.

Eksempler på hoveddel er stue, kjøkken, soverom, entre.

Utleie
Du må ikke søke kommunen om å leie ut, men rom som leies ut må være godkjent til varig opphold. Dersom rommet er tilleggsdel, må du søke om bruksendring til hoveddel og få godkjenning fra kommunen.

Støttemur

Du kan selv søke om forstøtningsmur med høyde inntil 1,5 m. En av forutsetningene er da at muren ikke står på spesielt vanskelig grunn og ikke skal motstå stort jordtrykk. Les mer i veilederen fra Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF).

Veileder for oppføring av støttemur (NKF)

Alminnelige driftsbygninger i landbruket
  • Oppføring, plassering, vesentlig endring, vesentlig reparasjon, rivning av, eller bruksendring til driftsbygning inntil 1000 m2 bruksareal (BRA).
  • Tilbygg til driftsbygning dersom bygningens totale areal inkludert tilbygget ikke overstiger 1000 m2 bruksareal (BRA).

Krav om ansvarlig foretak - større tiltak

Skal du bygge bolig, ny etasje, eller garasje over 70 kvm, må du ansette et eller flere firmaer som erklærer ansvar i byggeprosjektet. Søknaden må sendes inn av et firma som kan være ansvarlig søker.

Ansvarlig foretak

Alle firmaer som jobber i et byggeprosjekt med krav om ansvarlig foretak må erklære ansvarsrett for sitt arbeidsområde. Ansvarsrett er delt opp i tre funksjoner. Disse er beskrevet nærmere under. Noen firmaer har kompetanse til å ha ansvar for flere funksjoner og fagområder.

Ansvarlig søker
Ansvarlig søker veileder deg i byggeprosessen og sørger for at søknaden din inneholder riktig og tilstrekkelig dokumentasjon. Ansvarlig søker har også dialogen med kommunen under byggesaken og skal delta på eventuell forhåndskonferanse.

Ansvarlig prosjekterende
Ansvarlig prosjekterende planlegger og tegner tiltaket. Ansvarsområde er delt opp i flere fagfelt, som konstruksjon, sanitærarbeider og brann. Ansvarlig søker hjelper deg med å kartlegge hvilke fagområder det må erklæres ansvarsrett for.

Ansvarlig utførende
Ansvarlig utførende er de som utfører det fysiske arbeidet i byggeprosjektet. Ansvarsområde er delt opp i flere fagfelt, som snekker og rørlegger. Ansvarlig søker hjelper deg med å kartlegge hvilke fagområder det må erklæres ansvarsrett for.

Ansvarlig kontrollerende
Ansvarlig kontrollerende foretak skal kontrollere at prosjekteringen og utførelsen følger plan- og bygningsloven, forskriftene og byggetillatelsen. Ansvarlig kontrollerende skal være uavhengig av det foretaket som utfører arbeidet som kontrolleres.

Selvbygger

Hvis du har fagkompetanse kan du søke om å være selvbygger for en eller flere funksjoner og fagområder. Dette forutsetter at du kan håndtere ditt fagområde selv, uten hjelp fra kommunen.

Les mer om krav til selvbygger

Veiledning og forhåndskonferanse

For veiledning i saker med krav om ansvarsrett kan det bestilles forhåndskonferanse.

Bestill forhåndskonferanse 

Publisert: 04.05.2021 08:51:17
Sist endret: 30.04.2024 10:53

Publisert: 04.05.2021 08:51:17
Sist endret: 30.04.2024 10:53

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?