Vold i nære relasjoner
Tårevått øye
Foto: FREE DOWNLOAD: PIKIST
Vold er forbudt og medfører store folkehelseutfordringer. Vold i nære relasjoner forekommer i flere former. Volden kan være vanskelig å oppdage, derfor er det viktig at vi har kunnskap til å se tegn og symptomer, mot til å stille spørsmål og til å bistå den utsatte med å søke hjelp.
Øyeblikkelig hjelp
Ved akutt behov for hjelp, der liv og helse er i fare, kan du ringe politiet. De er første instans. Operasjonssentralen vil blant annet sikre politibistand ved alvorlige trusler og fare for liv, og/eller sikre ambulanse dit du befinner deg.
Politiet - Ring 112 / 02800
Vold i nære relasjoner - Politiet.no
Ambulanse - Ring 113
Andre nyttige telefonnumre
Barnevernsvakta Romerike - Ring 64 99 32 70
Alarmtelefon barn og unge - Ring 116 111
Legevakta - Ring 116 117
Barnevernstjenesten i Nannestad - Ring 66 10 50 00
Romerike krisesenter - Ring 66 93 23 10
Hva er vold i nære relasjoner?
Vold i nære relasjoner er et standardisert begrep hvor overgriper og offer er knyttet til hverandre ved nære familiebånd eller på annen måte betyr mye for hverandre i hverdagen. Vold defineres som «enhver handling rettet mot en annen person, som gjennom voldshandlingen skader, smerter, skremmer eller krenker, får den andre personen til å gjøre noe mot sin vilje eller slutter å gjøre noe han/hun vil» (Isdal, 2000).
Kommunen er etter helse- og omsorgstjenesteloven pliktig til å forebygge, avdekke og avverge vold og seksuelle overgrep (§ 3-3 a). Krisesenterloven forplikter kommunen til å sørge for samordnet oppfølging av voldsutsatte, både fra krisesenter og andre tjenester (§ 4). I tillegg skal alle kommuner ha en handlingsplan mot vold i nære relasjoner.
Nannestad kommune vedtok i 2019 en egen handlingsplan mot vold i nære relasjoner.
Vold i nære relasjoner utgjør et stort samfunnsproblem, menneskelig og økonomisk. Barn og unge, mennesker med nedsatt funksjonsevne og eldre (>65 år) er grupper som er mer utsatt enn andre.
Tiltak ved mistanke om vold i nære relasjoner.
Ansatte i kommunen skal være oppmerksomme og melde fra når de opplever forhold som kan indikere at spedbarn, barnehagebarn, elever og beboere i institusjoner blir utsatt for vold, omsorgssvikt eller mobbing. Gode hjelpetiltak for voldsutsatte forutsetter en koordinert innsats fra kommunens virksomheter og enheter i samarbeid med eksterne aktører som politi, spesialisthelsetjeneste, voldsmottak og krisesenter.
Se tiltakskort.
Tiltakskort mot vold i nære relasjoner
Tiltakskort ved mistanke om radikalisering
Hvordan melde fra ved mistanke om vold i nære relasjoner?
Ved mistanke om vold så meld i fra til politiet. Er det mistanke om vold som berører barn, kontakt barnevernstjenesten og/eller politiet. Du finner mer informasjon om vold i nære relasjoner under krisesentertilbud i kommunen, politiet.no og under nyttige lenker på denne siden.
Krisesentertilbudet i kommunen
Krisesenteret er et tilbud til deg som er utsatt for vold eller overgrep fra en partner, familie eller andre du har et nært forhold til.
Trykk på pilen for link til krisesenteret
Informasjon fra krisesenteret på andre språk finner du her:
Reetablering etter opphold på krisesenter.
Nannestad kommune skal sikre at alle voldsutsatte innbyggere, som har hatt oppfølging og opphold på krisesenter, får nødvendig hjelp og oppfølging når de kommer derifra. Dette kan gjelde bolig, økonomi, helse, skole og andre forhold knyttet til den aktuelle innbyggers behov.
Oppfølgingen skjer gjennom samordning av kommunale tjenester, i tett samarbeid med Krisesenteret og deg som innbygger. Arbeidet for dette startet så fort hjelp på Krisenteret starter. Krisesenteret og de kommunalt ansatte har en tydelig prosedyre å følge for dette. Du kan be om å få se den når du får hjelp på Romerike Krisesenter.
ATV - alternativ til vold
Nannestad kommuen er glad for å ha et tett samarbeid med Alternativ til vold Romerike (ATV Romerike). ATV Romerike tilbyr behandling til utøvere av vold i nære relasjoner og deres familier. De holder til i Lillestrøm og jobber ut ifra at volden er noe som rammer hele familien.
Les mer om ATV Romerike ved å trykke på pilen
Stiftelsen Alternativ til Vold (ATV Romerike)
Tryggere start
Nannestad er så heldige å være en del av et spennede prosjekt som heter "Trggere start". Dette er et samarbeid mellom Nannestad kommune og ATV Romerike. Prosjektets tanke er å styrke tilbudet til familier med barn i magen og opp til 2 år som lever med vold. I prosjektet bygges det nettverk og kompetanse sammen med de tjenestene i kommunen som treffer familier i overgangen til familieskapet. Det tilbys foreldreveiledning og samtaler knyttet til konsekvenser volden har hatt for relasjonen mellom barn og foreldre. I Tryggere start kan ATV bidra også der det ikke finnes et klart definert og anerkjent voldsproblem hos utøver. Du kan få mer informasjon ved å ta kontakt med kommunepsykologen, helsesykepleier eller jordmor på din helsestasjon. Du finner også noe informasjon ved å trykke på knappen her.
Nyttige lenker
Regjeringens handlingsplan for å forebygge og bekjempe vold i nære relasjoner 2021 - 2024
Strategidokumentet for å bekjempe vold og seksuelle overgrep mot barn og ungdom 2014-2017
Barndommen kommer ikke i reprise