test

INNHOLD

Tidlig innsats

Tidlig innsats er ment som en hjelpeveileder til innbyggere og ansatte om hva man kan gjøre ved bekymring rundt et barn, en ungdom og/eller en familie.

Barn i blomstereng

Barn i blomstereng

Visjonen til Nannestad er Romerikes beste bokommune. Noen ganger kan man som familie ha behov for litt ekstra oppfølging og hjelp i kortere eller lengre perioder. Her skal barn og ungdom trives og mestre livet sitt. Det skal gis gode tjenester for innbyggerne i Nannestad kommune. Tidlig innsats er ment som hjelp til å veilede deg fra uro til handling.

Det innebærer at vi må ha et sterkt fokus på barn og unges oppveksvilkår. En vellykket innsats og samarbeid innenfor tjenester i barnehager, skoler, helsetjenester, kultur og barnevern vil ha stor innvirkning på deres videre utvikling og helsetilstand.

Jeg er barn/ungdom

Du som barn og ungdom skal bli hørt og din mening skal vektlegges utfra hvor gammel du er og din egen utvikling. Dette er nedfelt i Barnekonvensjon og også tatt inn i Norges grunnlov, §104. Nannestad kommune skal sikre disse rettighetene.

Din mening:

7 år: Du skal bli hørt og din mening skal være viktig
12 år: Du skal bli hørt og din mening skal tillegges stor vekt
15 år: Du skal selv samtykke til samarbeid og deling av informasjon (fritak fra taushetsplikt)

Informasjon om deg (taushetsplikten):

Det er du som bestemmer hvem som skal få vite ting om deg og hva de skal få vite. For å få til dette bruker vi et samtykkeskjema for tverrfaglig samarbeid og fritak fra taushetsplikt. Er du under 15 år skal foreldrene dine skrive under på dette, og de bestemmer, men din mening skal også vektlegges. For å få gitt deg god hjelp er det viktig at alle som samarbeider for deg kan få den samme informasjonen. Har du fylt 15 år skal du selv gi samtykke til å dele informasjon.

Jeg er foresatt

I Nannestad er vi opptatt av at du som foresatt skal bli møtt på en måte der du opplever mestring og medbestemmelse. Det skal være enkelt for deg å komme i kontakt med tjenester som kan hjelpe og du skal oppleve at tjenestene har gode rutiner for samarbeid for å hjelpe deg.

For å sikre et best mulig samarbeid er det nødvendig at alle involverte har den samme informasjonen om mål, tiltak, ansvar og evalueringer.

For å få til dette bruker vi et samtykkeskjema for tverrfaglig samarbeid og fritak fra taushetsplikt. Samtykket gjelder for saken det enes om, og for så lenge det er et samarbeid knyttet til det. Du/dere kan trekke samtykket dersom du/dere ønsker det. Hvilke opplysninger som skal med i samtykket bestemmer du/dere.

Jeg er ansatt

Ansatte i Nannestad jobber etter handlingsplanen "Tidlig inn". Målet med planen er å sikre at riktig tiltak igangsettes så fort behovet avdekkes. Om du er foreldre eller ansatt og har en bekymring eller uro for et barn, skal det være enkelt å finne frem til aktuelle hjelpetjenester.

Alle ansatte som jobber med barn og unge skal ha kunnskap og kompetanse på å dele uroen med den det gjelder på en måte som tilrettelegger for samarbeid rundt utfordringen. Hvis uro/bekymring blir tatt tak i på et tidlig stadium, kan det mange ganger løses med enkle og mindre omfattende tiltak.

Ved at ansatte som jobber med barn og unge følger handlingsplanen for "Tidlig inn" skal det bidra til at vi har gode rutiner for det tverrfaglige samarbeidet. De ulike tjenestene skal ha kjennskap til hverandre, og tydelige føringer på vegen fra uro til handling. Det skal være enklere å bidra til positiv utvikling.

Jeg er nabo/innbygger

Tidlig inn i Nannestad kommune innebærer at du som innbygger også er velkommen til å be om en samtale hvis du er bekymret for barn/unge i ditt nærmiljø. Ta kontakt med den tjenesten som kjennes nærmest deg, se tjenesteoversikt

Handlingsveileder

Handlingsveileder

Tjenesteoversikt

Her finner du oversikt over kommunale tjenester som arbeider etter arbeidsmetoden Tidlig innsats:

Helsestasjonen

Pedagogisk Psykologisk Tjeneste (PP-tjenesten)

Barnevern

Utekontakten

Barnekoordinator

Kreftkoordinator

Psykisk helse og avhengighet

Lavterskelteam

Kultur (kulturskolen, fritidsklubben m.m.)

Vold i nære relasjoner

Alle skoler og barnehager i Nannestad jobber med tidlig innsats. Nedenfor finner du informasjon om den enkelte skole og barnehage. 

Skolene våre

Barnehagene i Nannestad

Tjenester for voksne

Tjenester som gir tilbud/tiltak til foresatte i familien, her kalt voksentjenester, kartlegger om bruker av tjenesten har barn. I samråd med familien bistår den ansatte med å koble aktuell støtte/hjelpetjenester der man ser barnet/barna kan ha behov for oppfølging/informasjon om situasjonen. Dette kan være helsesykepleier, miljøterapeut/lærer på skolen eller andre tjenester som møter barna.

Det er ikke voksentjenestenes ansvar å følge opp barna videre, men å sette familien i kontakt med aktuell hjelpetjeneste.

Videre kan det kan være aktuelt for voksentjenester å delta i samarbeidsmøter knyttet til uro man har for et barn for å sikre et helhetlig hjelpetilbud.

Verktøykasse

Her finner du ulike skjemaer som kan brukes av den ansatte i ulike deler av oppfølgingen.

Samtykkeskjema tverrfaglig samarbeid

Signaler på mistrivsel hos barn og unge

Bekymringsskala barn og unge

Observasjonsskjema

Skjema for uro-samtale

Møtemal - referatmal

Evalueringsskjema

Vold i nære relasjoner

Ansvarlig/Stafettholder

For å bidra til at familien får samordnet hjelp uten avbrudd, skal det oppnevnes en ansvarlig som følger saken videre. Vi kaller denne personen stafettholder. Denne personen er en som har relasjon til barnet/familien. I de tilfellene det er fattet vedtak om barnekoordinator kalles den ansvarlige barnekoordinator.

Det er den som til enhver tid har koordineringsansvar for å følge opp brukeren, som blir pekt ut til å være stafettholder. Det skal opprettes en logg, dette kan være møtemalen. Formålet er å sikre at det ikke blir brudd i hjelpetilbudet fra kommunen og å samordne kommunens tjenestetilbud. Det betyr at loggen følger brukeren uavhengig av hvem som til enhver tid tilbyr tjenester. En viktig forutsetning for å benytte en logg, er samtykke fra foresatte og/eller ungdommen.

Oppgavene som ansvarlig ansatt/stafettholder:
  1. Koordinere den samlede innsatsen for det enkelte barn
  2. Innkalle til tverrfaglige samarbeids- og koordineringsmøter
  3. Sette dagsorden for møtene
  4. Innkalle til ad hoc-møter ved uforutsette eller plutselig oppståtte behov
  5. Ha ansvaret for å lede de tverrfaglige samarbeids- og koordineringsmøtene
  6. Ha ansvaret for å introdusere nye parter i samarbeidet, og ha ansvaret for å gi beskjed (på en hyggelig måte) til de som ikke lenger er nødvendige i innsatsen
  7. Ha ansvar for å involvere barn og foresatte i det tverrfaglige samarbeidet
  8. Fungere som sentral kontaktperson og koordinator
  9. Loggføre (eller har ansvar for at en annen gjør det)
  10. Peke ut en som følger med på utviklingen til den gravide, barnet, den unge og/eller familien

Rutiner for tverrfaglig samarbeid

De tverrfaglige rutinemøtene i barnehager og skoler skal være en møteplass og en drøftingsarena for samarbeidende tjenester som jobber for- og med barn, -unge og deres familier.  Saker der det er uklart hvilke tjenester som kan være til hjelp i den aktuelle problemstillingen er målgruppen til disse tverrfaglige møtene. Det oppfordres til deltakelse / medvirkning fra foresatt(e) og gjerne med barnet / ungdmmen, evt med samtykke. Det er obligatorisk oppmøte fra barnevern, PPT og helsestasjon.

Det skal være tverrfaglige rutinemøter i alle barnehager og skoler i Nannestad kommune hver 6. - 8. uke.

Det skal skrives referat og tiltak avklares i hvert møte. Det er ansvarlig ansatt (stafettholder) som har ansvaret for referat og videre oppfølging.

Formålet med å jobbe sammen om barn i Nannestad er at forebyggende tjenester, skoler og barnehager skal mobilisere til innsats, synliggjøre mål og handlinger, samt sikre kontinuitet i arbeidet. Det vil innebære at alle voksne som møter barn og unge på ulike arenaer må samarbeide for å nå målene om tidlig identifisering og oppfølging av utsatte barn. En tverrfaglig tilnærming vil være spesielt nyttig i vurdering av situasjonen og en snarlig igangsetting av riktige tiltak, som igjen vil bidra til å finne gode løsninger for barn, ungdom og deres foreldre. 

Handlingsplan

Her kan du se dokumentet.

Handlingsplan

Nyttige lenker

Snakke med barn

Kroppskort med veileder

Vold i nære relasjoner

Alternativ til vold

Din utvei

Psykologisk førstehjelp

Barneombudet

Snakkekort til ungdom

Kontaktinformasjon for Tidlig inn-koordinator

Publisert: 13.12.2023 10:55:38
Sist endret: 30.04.2024 11:04

Headshot

Rita Milli

Koordinator for det tverrfaglige samarbeidet

Publisert: 13.12.2023 10:55:38
Sist endret: 30.04.2024 11:04

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?