Grete Findahl
Avdelingsleder
Støttepilar er et interkommunalt samarbeid mellom kommunene Eidsvoll, Hurdal, Nannestad, Gjerdrum, Ullensaker, Nes og Lunner. Støttepilar gir støtte og veiledning for fosterhjem i disse kommunen. Les mer om tilbudet på denne siden.
Gruppebilde av støttepilar
Det er barneverntjenesten som henviser fosterhjem til våre tilbud. Tilbudet er altså for fosterhjem med henvisning fra barnevernstjenesten. Støttepilar består av tre veiledere med bred kompetanse. Deres oppgave er å gi fosterhjem veiledning, støtte og faglig påfyll, i en krevende omsorgsoppgave.
Støttepilar tilbyr både kurs, gruppeveiledning og individuell veiledning. Vi skreddersyr opplegget rundt hvert fosterhjem, så langt det lar seg gjøre. Vi benytter flere tilnærminger og har bred kompetanse. Generell individuell veiledning som skreddersys til de behovene fosterhjemmet har.
Trygghetssirkel/COs P er en veiledningsmetodikk som kan tilbys som kurs i gruppe eller individuell veiledning. Trygghetssirkel/COS P er basert på grundig forskning om relasjonen mellom foreldre og barn. Her vektlegges trygg tilknytning mellom foreldre/omsorgsgiver og barn. Dette er en nøkkel for å fremme sunne relasjoner og god psykisk helse hos barnet.
Teorien som ligger til grunn for forståelsen av atferdsvansker hos barn og utformingen av behandlingsmetoden Parent Management Training – Oregon (PMTO), handler om at vi mennesker lærer gjennom det sosiale samspillet vi har med hverandre. Her skreddersys opplegget slik at det passer for det enkelte fosterhjem.
Parenting Young Children (PYC) er et foreldreveiledningsprogram som egner seg til veiledning av foreldre med behov for konkret, individuell og hjemmebasert veiledning og støtte, for å styrke samspill og omsorgskompetanse for barn. Programmet har som mål å gi støtte til innlæring og utvikling av foreldreferdigheter i samspill og praktisk omsorgskompetanse. Fordi programmet er konkret egner det seg for foreldre som strever med betydningen i norsk språk, hukommelse, struktur, tidsplanlegging eller som har generelle lærevansker.
Traumebevisst omsorg for fosterforeldre – TBO-F. Dette består av 8 kurssamlinger og 8 gruppeveiledninger der traumebevisst omsorg er tema. Det bygger på en kursrekke som ble utarbeidet av National child traumatic stress nettwork (NCTSN) i USA. RVTS har bearbeidet og tilpasset kursmaterialet til norske forhold. Kurset er spesielt utviklet for fosterforeldre.
I kurssamlinger går deltagerne gjennom fastsatte temaer etter en fast struktur. Innholdet i kurssamlingene er variert. Det er oppgaver, undervisning, refleksjon, idemyldring og det er stort fokus på at fagstoffet skal være tilgjengelig for alle og være konkret.
I gruppeveiledningen er det ikke fastsatt tema på forhånd. Gruppen og gruppeleder velger ut tema fra gang til gang. Mange barn som bor i fosterhjem har opplevd traumatiske hendelser, de har levd under vanskelige omsorgsforhold, de kan ha mange utfordringer og vise et bredt spekter av adferd. I tillegg til å være fosterforelder må du håndtere tverrfaglig samarbeid og kunne litt om lovverk. Noen barn har samvær med barnets foreldre. Dette kan være berikende, men også utfordrende for dere som fosterforeldre – og også for foreldrene.
Når et barn har opplevd traumatiserende hendelser vil dette ofte påvirke samspillet med deg, andre voksne og barn. Det kan være utfordrende. Din måte å være forelder på, som kanskje har fungert veldig godt for dine egne barn, vil kanskje ikke fungere i det hele tatt med fosterbarnet.
Dersom vi får innsikt i hvordan traumer og stress kan påvirke barn vil vi lettere kunne forstå både deres følelser, holdninger og atferd. Dette er noe vi skal snakke mye om i løpet av kurssamlingene og senere i gruppeveiledningen. Vi skal jobbe med å styrke vår evne til å kommunisere med barnet og lære oss ferdigheter som bidrar til bedre samhandling med barnet.
Målet med dette kurset er å gi deg mer innsikt og kunnskap, istandsette deg til å møte barnet på en traumebevisst måte og få positive erfaringer i omsorgsrollen. På den måten vil også utfordringene oppleves mer meningsfylte.
Hensikten med veiledning er også her å styrke fosterforeldre i å utøve den daglige omsorgen for fosterbarnet. Tryggbase veiledningen bygger på modellen består av 5 omsorgsdimensjoner/ utviklingsområder.
Hensikten med veiledning er også her å styrke fosterforeldre i å utøve den daglige omsorgen for fosterbarnet.
I gruppeveiledningen går vi systematisk gjennom disse områdene og kobler dem opp til de utfordringene fosterfamiliene opplever:
Metoden tar utgangspunkt i tilknytningsteori og prinsippet om at fosterforeldre skal fungere som en trygg base for barnet. Å være fosterforeldre innebærer i tillegg til å være foreldre; også å være terapeutiske foreldre. Dette er nødvendig for å kunne endre barnets indre arbeidsmodeller, det vil si oppfatningen av seg selv og andre. Schofield og Beek inkluderer de fem overnevnte omsorgsdimensjoner som de tenker har en iboende sammenheng.
Alle de fem dimensjonene er viktige når fosterbarn skifter omsorgspersoner.
Støttepilar tilbyr individuell veiledning til fosterforeldre etter henvisning fra barneverntjenesten. Ut fra behov og ønske om endring, skreddersyr vi i samarbeid med barneverntjenesten og fosterforeldrene et individuelt opplegg. Dette kan være alt fra målrettet veiledning av en eller begge fosterforeldrene knyttet til en spesiell utfordring, til veiledning av storfamilie eller deler av nettverk kombinert med veiledning av fosterforeldre. Vi har god erfaring med å samle flere av de som er tett på fosterbarnet for noen runder med felles veiledning, slik at samarbeidet rundt fosterbarnet blir så godt som mulig.
Tidsperspektivet på veiledning er også individuelt ut fra behov og målsetning for endring. Oppstarts vis er det som regel hyppige veiledninger, det vil si ukentlig eller annenhver uke. Dersom det etter hvert blir behov for noe mer tid til å jobbe med endringer mellom veiledningene justerer vi dette. I utgangspunktet ser vi for oss veiledning over 6-9 måneder, men dette blir også tilpasset ut fra behov og progresjon.
Du kan ta kontakt med Bufdir om det å bli fosterhjem. Les mer om dette viktige oppdraget på buffdir sine sider.
Hva forsøkte du å finne?