Helsestasjonen
Helsestasjonen er en gratis kommunal helsetjeneste for alle barn i aldersgruppen 0 – 5 år. Helsestasjonen arbeider for å fremme barns helse og trivsel, samt forebygge sykdom og skade. Ansatte på helsestasjonen har taushetsplikt. Vi tilbyr vaksiner etter det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet.
Helsestasjon 0 - 5 år
Helsestasjonen er en gratis kommunal helsetjeneste for alle barn i aldersgruppen 0–5 år. Helsestasjonen arbeider for å fremme barns helse og trivsel, samt forebygge sykdom og skade. Ansatte på helsestasjonen har taushetsplikt. Vi tilbyr vaksiner etter det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet
Åpen helsestasjon
Mandager og fredager mellom kl. 12.00 og 13.00 har vi drop-in på helsestasjonen. Dette er et tilbud til deg som har barn mellom 0–5 år. Her kan du få enkle råd og tips fra en helsesykepleier. Du kan for eksempel få hjelp til vekt, spørsmål om navle/hud eller amming. Du kan også nå oss med spørsmål på helsenorge.no.
Barnevaksinasjonsprogrammet
Det anbefalte vaksinasjonsprogrammet inneholder vaksiner mot forskjellige sykdommer. Barnevaksinasjonsprogrammet
Timeavtale
Konsultasjoner på helsestasjonen avtales fortløpende, eller via Helsenorge. Husk å møte opp i god tid. Dersom du er forhindret fra å møte, gi raskt beskjed slik at andre kan benytte timen.
Ikke møt til time med syke barnSyke barn skal ikke møte på helsestasjonen av hensyn til smittefare. Kontakt oss via helsenorge eller ring oss for å avtale ny time. Trenger du legevurdering ta kontakt med fastlegen din.
Helsestasjonsprogrammet i Nannestad
Her ser du programmet utifra alder på barnet ditt. Individuelle avtaler kan gis utenom disse alderstrinnene.
- Nyfødt: Barselbesøk til mor og barn av jordmor. Hjemmebesøk av helsesykepleier.
- 4 uker: Gruppekonsultasjon med helsesykepleier.
- 6 uker: Individuell undersøkelse og veiledning ved helsesykepleier og lege.
- 1. dose med Rotarix, rotavirusvaksine. (drikkevaksine)
- 3 måneder: Individuell avtale hos helsesykepleier.
- 1. dose med vaksinen Prevenar 13. Pneumokokkvaksine.
- 1. dose med vaksinen Hexyon, som beskytter mot de seks sykdommene difteri, stivkrampe, kikhoste, polio, haemophilus influenzae type B og hepatitt B.
- 2. dose med Rotarix, rotavirusvaksine. (drikkevaksine)
- 4 måneder: Gruppekonsultasjon med fysioterapeut og helsesykepleier.
- 5 måneder: Individuell avtale hos helsesykepleier.
- 2. dose med vaksinen Prevenar 13. Pneumokokkvaksine.
- 2. dose med vaksinen Hexyon, som beskytter mot de seks sykdommene difteri, stivkrampe, kikhoste, polio, haemophilus influenzae type B og hepatitt B.
- 6 måneder: Individuell undersøkelse og veiledning ved helsesykepleier og lege.
- 8 måneder: Gruppekonsultasjon med helsesykepleier, familieveileder og tannpleier.
- 10 måneder: Individuell avtale hos helsesykepleier.
- 12 måneder: Individuell undersøkelse og veiledning ved helsesykepleier og lege.
- 3. dose med vaksinen Prevenar 13. Pneumokokkvaksine.
- 3. dose med vaksinen Hexyon, som beskytter mot de seks sykdommene difteri, stivkrampe, kikhoste, polio, haemophilus influenzae type B og hepatitt B.
- 15 måneder: Individuell avtale hos helsesykepleier.
- MMR- vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder.
- 2 år: Individuell avtale hos helsesykepleier og lege. Språktest.
- 4 år: Individuell avtale hos helsesykepleier. Språktest. Syn- og hørselstest.
- 5-6 år: Skolestartundersøkelse av lege
Se film om oss
Film om ossJordmortjenester
Svangerskapsomsorgen er en del av kommunens forebyggende helsetjeneste og innebærer et samarbeid mellom jordmor og fastlege. Alle svangerskapskontroller er gratis.
Første kontroll anbefales i svangerskapsuke 8-12.
Bestille time
Du bestiller time ved å ringe 66 10 53 38.
Husk å sende sms til jordmor så snart utreise fra sykehuset er planlagt etter fødsel, for å avtale hjemmebesøk.
Jordmor i Nannestad tilbyr
- Individuelt tilpasset svangerskapsomsorg.
- Svangerskapskontroller
- Informasjon, veiledning og samtaler i forhold til å være gravid, og om å ta vare på seg selv, barnet og parforholdet.
- Henvisning til sykehus eller andre instanser ved behov.
- Ammeveiledning.
- Fødselsforberedelse.
- Informasjon om barseltid.
- Barselbesøk av jordmor i hjemmet etter fødsel.
- Etterkontroll med prevensjonsveiledning.
- Celleprøve fra 8 uker etter fødsel og innsetting av spiral fra 12 uker etter fødsel.
Jordmortjenesten kan tilby den gravide med partner informasjon og veiledning om svangerskapet, fødselen og det å bli foreldre.
I samarbeid med fastlegen vil jordmor gi den gravide best mulig oppfølging og omsorg under svangerskapet. Gravide kan fritt velge hvem de vil gå til i svangerskapet.
Nyttige lenker
- Graviditet og arbeidsmiljø
- Ytelser ved svangerskap, fødsel og adopsjon
- Matportalen.no
- Helsenorge.no/gravid
- fhi.no
Helsestasjon for ungdom (HFU)
Velkommen til helsestasjon for ungdom
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom fra 13 til og med 25 år. Det er ingen timebestilling, og her kan du snakke om alt du lurer på, for eksempel: samliv, seksualitet, psykisk helse, rus, prevensjon, abort, svangerskap, familieproblemer, seksuelt overførbare infeksjoner (SOI), spiseforstyrrelser eller andre tanker og problemer.
Her jobber helsesykepleiere og leger som gir råd og veiledning. Her får du gratis kondomer, resept på hormonell prevensjon, urintesting ved spørsmål om SOI eller graviditet mm. Du kan også få hjelp til å komme i kontakt med andre hjelpeinstanser, dersom det er behov for det.
Åpningstid
Tirsdager kl. 14:30–17:00 på helsestasjonen i Teiealleen 31, 2030 Nannestad.
Helsesykepleier og lege vil være tilstede, du trenger ingen timebestilling.
Helsestasjon for ungdom er stengt i skoleferiene.
Nyttige lenker
Ung.no om graviditet
Ung.no om prevensjon
Snap: #hfunannestad
Smittevern
Kommunen skal ifølge smittevernloven sørge for at alle som bor eller midlertidig oppholder seg i kommunen er sikret nødvendige smittevernhjelp, herunder tuberkulosearbeid.
Hvordan jobber kommunen med smittevern?
Det kan være forebyggende tiltak, nødvendige undersøkelser og behandling. Smittevernlegen/kommuneoverlegen og helsestasjonen har ansvaret for dette arbeidet.
Ved akutte henvendleser ta kontakt
Ved akutte henvendleser ta kontakt med kommuneoverlege: Matilde.Risopatron.Berg
Skolehelsetjenesten
Gå til skolehelsetjenestens side
Reisevaksiner
Vi har ikke tilbud om reisevaksinering i Nannestad kommune, men Gardermoen Helsesenter tilbyr dette.
Les mer om reisevaksiner på Helsenorge:
Reisevaksiner - hvilke bør du ta? - Helsenorge
Nyttige nettsteder reisevaksine
Smittevernråd og vaksiner ved reiser - FHI
Andre vaksiner
Influensavaksine
Ta kontakt med fastlegen din for å få influensavaksine. Apotekene tilbyr også influensavaksine både til deg som er i en risikogruppe, og til deg som ikke er det.
Bor du i omsorgsbolig eller på sykehjem, vil du få tilbud om vaksinen der du bor.
Meningokokkvaksine
Hva er smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom)?
Sykdommen skyldes meningokokkbakterier. De vanligste sykdomsfremkallende meningokokkbakteriene kalles A, C, W, Y og B. Friske personer kan ha meningokokker i halsen uten å bli syke, men de kan smitte andre. Hos enkelte smittede kan bakteriene finne veien til hinnene rundt hjernen og gi hjernehinnebetennelse. Andre ganger kan bakteriene formere seg i blodet (blodforgiftning) og skade viktige organer. Sykdommen utvikler seg ofte raskt, og rundt 10 % av de som får sykdommen dør.
Hvorfor er ungdom spesielt utsatt?
Friske ungdommer har oftere meningokokker i halsen enn andre. En forklaring kan være at de deltar i aktiviteter som øker risikoen for smitte og for å bli alvorlig syke. Slike aktiviteter inkluderer tett samvær med andre ungdommer over flere dager, festing, høyt alkohol forbruk, deling av flasker og sigaretter, aktiv eller passiv røyking og lite søvn. I Norge gjelder dette spesielt russefeiring, men kan også være aktuelt ved festivaler, idrettssamlinger, ungdomsleir o.l.
Hvordan kan man beskytte seg?
Risikoen for å utvikle meningokokksykdom er lavere hvis du ikke deler flasker og glass med andre, får nok søvn, har et lavt alkoholforbruk og unngår røyking. Siden sykdommen utvikler seg raskt er det svært viktig å komme tidlig til sykehus. Fyllesyke, utmattelse og meningokokksykdom kan likne på hverandre. Pass på hverandre og ta kontakt med helsepersonell dersom du tror noen av vennene dine kan være syke, særlig hvis de er har nedsatt bevissthet. Det er også mulig å vaksinere seg. Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16–19 år vurderer å vaksinere seg mot meningokokksykdom. Anbefalingen gjelder også yngre og eldre ungdommer som deltar i aktiviteter som øker risikoen for smitte og alvorlig sykdom. Kombinasjonsvaksine mot meningokokk gruppe A, C, W og Y beskytter mot alle disse fire gruppene av meningokokkbakterier. Kombinasjonsvaksinen har vært tilgjengelig i flere år og disse meningokokk-typene har stått for de fleste tilfellene av meningokokksykdom i denne aldersgruppen de senere årene.
Når bør eventuell vaksine tas?
Vaksinasjon mot meningokokk A, C, W og Y består av en dose. Etter gjennomført vaksinasjon tar det omtrent to uker før vaksinen gir beskyttelse. Beskyttelsen varer i ca 5 år, slik at vaksinasjon tidlig i videregående skole vil gi beskyttelse i russetiden og ved reiser senere i ungdoms tiden. Som ved annen vaksinasjon kan disse gi bivirkninger hos noen. De vanligste bivirkningene er rødhet og ømhet på stikk -stedet og uvelfølelse med hodepine eller kvalme. Vaksinen er gratis.
Mpox-vaksine (apekopper)
Vaksinering mot mpox (apekopper):
Nannestad kommune samarbeider med Oslo kommune om vaksine mot mpox, tidligere kjent som apekopper. Vaksinen settes på Nydalen vaksinesenter, og du tar selv kontakt med senteret for å få time.
NB! Man må bestille time på forhånd.
Mer informasjon om vaksinen og kontaktinformasjon finner du på Oslo kommunes sine nettsider