Innhold

 

Hva er personvern?

Vet du hva personvern er? Personvern handler egentlig om å passe på hemmelighetene sine. Når du har en hemmelighet, vil du jo ikke at alle skal få vite den! I denne personvernerklæringen kaller vi hemmeligheter for personopplysninger. Det er et litt vanskelig ord, men egentlig betyr det bare «de tingene vi vet om deg». Det kan du huske på når du ser det ordet her.

Noen ganger vet vi ting om deg som skal være hemmelige. Vi som jobber i kommunen passer på mange personopplysninger om deg og andre som bor i kommunen, og vi passer godt på dem så ingen andre får tak i dem.

Dette er en personvernerklæring for barn. Du som leser dette går kanskje på skolen? Det er veldig bra at du leser dette, for det betyr at du er nysgjerrig og liker å vite viktige ting, og at du lærer noe som er veldig lurt å kunne.

I en personvernerklæring sånn som denne står det mange ting om hva vi vet om deg, hvorfor vi må vite det, hvordan vi passer på personopplysningene dine og hvem du kan snakke med hvis du lurer på noe.

Hva er en kommune?

Kommunen er det stedet du bor. Din kommune heter Nannestad kommune. Men kommunen er ikke bare et sted, det er også mange mennesker som jobber i kommunen for å hjelpe deg med forskjellige ting. For eksempel er det kommunen som er sjefen over skolen din og helsestasjonen, og læreren din jobber i kommunen.

Kommunen er ikke et menneske og har ikke noe hode og kan ikke tenke selv. Når vi sier at kommunen vet noe om deg, betyr det egentlig at det er noen som jobber i kommunen som vet noe om deg. For eksempel læreren din eller helsesykepleieren eller de som jobber på biblioteket.

Hvorfor vet kommunen ting om deg?

Fordi vi som jobber i kommunen hjelper deg med mange ting, vet vi ganske mange ting om deg. Tenk bare på alt det læreren din vet om deg! Vi vet for eksempel hvor du bor, hva du liker å gjøre på skolen, og kanskje vi vet det hvis du trenger medisiner eller hvis du er syk.
Heldigvis er det ikke alle i kommunen som vet alt om deg. Det er bare de som må vite det, som vet det. Men hvis noen som jobber i kommunen vet noe om deg, så betyr det på en måte at kommunen vet det.

Hvorfor må vi passe på personopplysninger?

Det er ikke så bra hvis mange vet om alle personopplysningene dine. Det er jo noen mennesker som ikke er så snille, og det er dumt hvis de vet ting om deg. Og noen ting synes du kanskje det er litt flaut hvis noen andre får vite. Derfor prøver vi å passe på at personopplysningene dine er hemmelige og at ingen andre får vite dem.

Vi prøver å bare vite det vi må vite for at vi kan hjelpe deg, og det vi må vite fordi det står i loven.

Hvem kan du spørre?

Hvis du lurer på hva vi vet om deg og hvorfor vi vet det, kan du ringe til kommunen og spørre om å få snakke med noen som heter personvernombudet. Du kan også sende et brev hvis du har mer lyst til det. Personvernombudet er en mann eller en dame som skal passe på at personopplysningene dine er hemmelige, og personvernombudet får ikke lov til å si til noen andre at du har snakket med ham eller henne.

Hvem er sjefen over personopplysninger?

Selv om vi som jobber i kommunen vet mange ting om deg, er det fortsatt du og foreldrene dine som er sjefen over personopplysningene dine, og du kan alltid spørre oss hvis det er noe du lurer på.

Hvorfor vet vi ting om deg?

Egentlig skal ikke vi som jobber i kommunen vite så mange ting om deg, men noen ganger får vi lov til det likevel. Det er bare lov hvis vi trenger det for å hjelpe deg eller for å gjøre andre ting vi som jobber i kommunen må gjøre.

Noen ganger står det i loven at vi i kommunen må gjøre ting. For eksempel står det i loven at vi skal passe på at du kan få vaksiner så du ikke blir syk. Når du skal få vaksine må helsesykepleieren for eksempel vite hvem du er og om du er frisk. Når helsesykepleieren vet det, betyr det at kommunen vet det fordi helsesykepleieren jobber i kommunen.

Det er mange andre ting som står i loven også, ikke bare om vaksiner. Vi i kommunen får lov til å vite ting om deg hvis det står i loven.

Noen ganger kan det hende at noen i kommunen har snakket med foreldrene dine eller noen andre som passer på deg, og blitt enige om at vi må vite noe om deg. Da er det også lov.

Noen ganger må vi vite noe om deg fordi du er syk, eller kanskje fordi noen andre er syke. Vi får lov til å vite ting om deg hvis det er for å hjelpe deg eller noen andre som er veldig syke.

Noen ganger synes vi i kommunen at det er veldig viktig å vite noe om deg fordi vi må passe på deg eller noen andre, eller kanskje fordi vi er redde for at noe skal bli ødelagt. Noen steder har vi for eksempel kameraer som viser hva du gjør hvis du er der på kvelden, og det er for at vi skal vite det hvis noen ødelegger ting.

Hvem får vi vite ting fra?

Vi får vite ting om deg fra mange forskjellige steder. Læreren din sier litt om deg, foreldrene dine sier litt, og noen ganger får vi vite ting fra helsesykepleieren eller legen din, eller fra de som jobber i staten. De som jobber i staten er nesten som de som jobber i kommunen, og de vet også mange ting om deg. Noen ganger er det du som forteller oss ting om deg selv.

Hvis du chatter med oss får vi også vite mange ting om deg. Vi vil at du ikke skal fortelle oss ting som skal være hemmelige når du chatter med oss, for da kan det være vanskelig å passe på at ingen andre får vite dem.

Hva vet vi om deg?

Vi vil egentlig bare vite det vi trenger å vite om deg, men det kan være ganske mange forskjellige ting.

  • Vi vet hvor du bor eller hvem vi skal ringe til hvis vi vil snakke med deg eller foreldrene dine, eller andre som passer på deg.
  • Vi vet hva du heter, hvor gammel du er og om du er gutt eller jente, og noen andre ting som vi bruker til å vite hvem du er.
  • Vi vet hvem foreldrene og søsknene dine er.
  • Vi vet noen ganger om du er syk eller trenger medisiner eller annen hjelp.
  • Vi vet hva du liker å gjøre på skolen, hvem du liker å være sammen med der, hva du er flink til og mange andre ting som læreren din vet om deg.
  • Noen ganger må vi vite ting om deg som egentlig skal være ekstra hemmelige, men det gjør vi bare hvis det står i loven at vi får lov til det.

Hvor lenge passer vi på personopplysningene?

Egentlig vil vi bare vite ting om deg så lenge vi trenger det, og hvis vi kan det sletter vi personopplysningene om deg så fort vi kan. Men noen ganger står det i loven at vi må passe på personopplysningene dine lenge, kanskje helt til du er voksen. Det er for eksempel for at du skal få vite det du vil om deg selv når du er voksen.

Er det noen andre som kan få personopplysningene dine?

Vi som jobber i kommunen prøver å passe på at ingen andre får personopplysningene dine, men noen ganger må vi dele dem med andre. For eksempel trenger vi noen ganger hjelp for å passe på personopplysningene dine, eller vi trenger hjelp til å lage ting til iPaden og PC-en din på skolen eller andre ting. Da må de som hjelper oss noen ganger få vite noen av personopplysningene dine. Da snakker vi med dem og passer på at de ikke sier dem til noen andre.

Hva kan du gjøre?

Vi vet mange ting om deg, men egentlig er det du som er sjefen over personopplysningene dine. Derfor har du rett til å gjøre forskjellige ting med personopplysningene dine. Det kan hende at du må ha hjelp av foreldrene dine eller noen andre som passer på deg hvis du har lyst til å gjøre disse tingene.

  • Du kan ringe til oss i kommunen og spørre hvilke ting vi vet om deg og om hvordan vi passer på personopplysningene dine.
  • Hvis det er noe som er feil, kan du si til oss at vi må fikse det så det blir riktig.
  • Noen ganger kan du si til oss at vi skal slette personopplysningene dine. Det blir nesten som å kaste dem i søpla så ingen kan finne dem igjen. Noen ganger kan vi ikke slette personopplysningene dine selv om du vil det.
  • Du kan si til oss at du ikke vil at vi skal bruke personopplysningene dine mer. Noen ganger må vi fortsette å bruke dem selv om du vil at vi skal slutte.
  • Hvis du tror at vi ikke har lov til å passe på personopplysningene dine eller bruke dem, kan du si det til personvernombudet eller til Datatilsynet. Personvernombudet jobber i kommunen og vil hjelpe deg, men du kan si det til Datatilsynet hvis du heller vil det Datatilsynet er et sted hvor det jobber mange mennesker som skal passe på at vi i kommunen ikke bruker personopplysningene dine hvis vi ikke får lov til det. De kan si til oss at vi må slette dem eller slutte å bruke dem.

Her er kontaktinforamsjonen til personvernombudet, kommunen og Datatilsynet

Personvernombudet

Anna Cecilie Haug, tlf 964 950 202, e-post: personvernombud@nannestad.kommune.no 

Behandlingsansvarlig

Nannestad kommune, tlf 66105000, e-post: postmottaket@nannestad.kommune.no

Datatilsynet 

Datatilsynet, postboks 8177, 0034 Oslo 


Publisert: 03.11.2021 13:42:27
Sist endret: 10.11.2021 07:49