Innhold

Nannestad bygdemuseum

Nannestad bygdemuseum ble etablert i 2007 på bagrunn av en pengegave fra en utflyttet Nannestadsokning, Tore G. Solheim, som for mange år siden fikk ideen til et eget museum i hjembygda. "Tanken er at de yngre skal få kjennskap til historien for bygda si", sa Solheim, som selv har bidratt med en mengde gjenstander av forskjellige slag i tillegg til møbler og innredninger fra sin hjemgård Grindaker i Bjerke sogn i Nannestad. Disse møblene er plassert i tre rom som skal illustrere hvordan det så ut på gården. Solheim gikk bort i 2015, men museet lever videre og har jevnlig besøk av skoleelever, slik Tore ønsket.

Det finnes i tillegg flere faste samlinger i museet. Blant annet:

  • Dr. Habberstads legekontor. Han hadde kontor ikke langt fra museet og dette kontoret er gjenskapt med mye av utstyret doktoren benyttet i sin virksomhet. Habberstad virket som lege for alle innbyggere i Nannestad  gjennom flere tiår.
  • Landhandel. I Nannestad var det mange små butikker. En av disse landhandler som holdt ut lenge var B.Størdal i Maura. Inventar og handelsvarer fra butikken er satt opp bak disken.
  • Håndverkssamling.
  • I "møkkakjelleren" finnes det en stor samling med eldre landbruksredskaper, og utenfor museet finnes det en gammel, "pensjonert" gråtass-traktor til glede for de minste.
  • Utenfor museet finnes det en steinsamling.

Det er også temporære utstillinger som tar for seg ulike tema, og flere arrangementer i løpet av året. Nannestad Bygdemuseum fungerer også som møtelokale for Nannestad historielag, og andre lag og foreninger.

Adressen er Teiealleen 11, vegg i vegg med Nannestad bibliotek. Bygdemuseet er drevet av et styre og samarbeider med både kommunen og Nannestad historielag. 

 

Varmt velkommen!

Besøk oss også på: 

Nannestad bygdemuseum

Epost: Nannestad.bygdemuseum@nannestad.kommune.no

SAS Museet

SAS museet ble åpnet på Gardermoen i 2003 og gir et overblikk over skandinavisk luftfart fra dens spede begynnelse i første halvdel av det forrige århundre og frem til i dag.  Museets samlinger omfatter både Scandinavian Airlines System (SAS) og flyselskapets morselskaper AB Aerotransport (ABA), Det Danske Luftfartselskab (DDL) og Det Norske Luftfartselskap (DNL).

Museet har en samling av modeller av samtlige SAS-eide flytyper gjennom tidene, en teknisk avdeling, en stor kolleksjon av SAS' uniformer gjennom tidene, en flysimulator til å prøve ut, en flykabin-seksjon hvor du kan bli med på flytur og mye mer. På SAS-museet er det opplevelser for liten og stor, for flyelskere og for deg som har beina godt plantet på jorda. 

Museets auditorium og møterom kan leies til seminarer og møter. Kontaktinformasjon: sasmuseet@sas.no.

Museet ligger på Gardermoen Vest, ved siden av General Aviation-bygningen, besøksadresse Gardermovegen 1, 2030 Nannestad. Det er gode parkeringsmuligheter for bil, eller du reise kollektivt med rutebuss (855) mellom flyplassens ankomsthall og Maura.

Åpningstider:

Museet er åpent på tirsdager 10-15 og

Søndager 12-16. 

Sasmuseet


Publisert: 02.11.2016 15:18:50
Sist endret: 22.02.2024 13:29