Prosjektet Klimasmart landbruk Viken søker interesserte gårder inn i et pilotprosjekt på energianalyse og rådgiving.

Den kostnadsfrie energianalysen innebærer i korthet en gjennomgang av:

• nåværende energibehov; strøm, varme og drivstoff
  • se på fremtidige planer
  • mulighet for energisparing og styring
  • mulig nabosamarbeid
  • uutnyttede ressurser

Dette skal danne grunnlag for forslag på konkrete tiltak for effektive og framtidsrettede energiløsninger. Det skal nå velges ut pilotgårder fra ulike produksjoner i hhv Buskerud, Akershus og Østfold, totalt 30 stk.

Hva må du som pilotgård bidra med:

• fremskaffe data om energiforbruk det siste året, helst så detaljert som mulig
  • ha kart over gården tilgjengelig
  • sette av en halv dag til gjennomgang med energirådgiver på gården
  • kunne svare på oppfølgingsspørsmål
  • gårdens energidata og løsninger vil bli brukt i undervisningsøyemed
  • bilder fra ulike tiltak på gården vil kunne bli brukt som eksempler i rapporter
  • forslag til ulike tiltak er ikke forpliktende

Klimasmart landbruksprosjektet Østfold gjennomførte et tilsvarende energianalyse i 2018. Her kan se innslaget fra en bonde som deltok. Facebook

Interessert?

• Meld din interesse via denne påmeldinglenka.  Det er begrenset hvor mange som kan tilbys gratis energirådgivning.  Vi vil gjøre en prioritering basert på type produksjon, geografi og interesse for å gjennomføre tiltak.
  • Svarfrist snarest, men senest 18. mai 2021

Viken fylkeskommune har nå ute en anbudsutlysning på energirådgivning på gårdsbruk, valg av rådgivende firma blir gjort i mai. Analyseresultatene fra pilotgårdene vil bli tilgjengelig i kursmateriell, og publisert som eksempel på mulig energiomlegging på gård med spesifikk produksjon. Pilotgårdene vil bli veiledet videre med søknader til aktuelle støtteordninger. Pilotgårdene forplikter seg ikke til å gjennomføre de foreslåtte tiltak.

Vi håper dette skal bli en nyttig gjennomgang for deg som ønsker å ta grep rundt gårdens energibruk og produksjon, for dermed å stå bedre rustet for framtiden. Ved spørsmål kan prosjektleder for Klimasmart landbruk Viken i Viken fylkeskommune Charlotte Forsberg, kontaktes på charlottf@viken.no

Nettartikkelen finner du her

Publisert: 11.05.2021 15:52:04