Det er sterk mistanke om meslinger hos en innbygger i Nes kommune (Akershus), med arbeidsplass i Oslo. Arbeidsstedet er orientert og nødvendige tiltak er igangsatt lokalt. Personer som kan ha vært utsatt for smitte og som ikke er vaksinert eller har hatt meslinger, bør være oppmerksomme på symptomer og følge råd om vaksine.

Det er ingen kjent sammenheng med det nylige tilfellet hvor en ansatt på Oslo legevakt fikk påvist meslinger.

Reiste med tog fra Haga til Oslo 26 mars

Personen reiste med Kongsvingerbanen fra Haga til Oslo tirsdag morgen 26.mars. Tog med avgang fra Haga klokken 06:10 med ankomst Oslo S klokken 06:56, og var trolig smittsom under reisen.

Du trenger ikke MMR-vaksine hvis du er:

• Født før 1960
  • Har hatt meslinger
  • Har fulgt barnevaksinasjonsprogrammet eller har fått vaksinen utenom dette vaksinasjonsprogrammet.

Uvaksinerte barn i alderen 9-15 måneder som var på toget, anbefales å få én dose vaksine i dag.

Barn 0-8 måneder som var på toget, anbefales gammaglobulin så tidlig som mulig og senest innen søndag 31. mars. Foreldre til aktuelle barn i Oslo bør kontakte Oslo legevakt. I andre kommuner kontaktes kommunehelsetjenesten eller legevakt.

Reisende med dette toget som ikke er beskyttet mot meslinger, anbefales å få en dose MMR-vaksine i løpet av dagen/kvelden i dag – torsdag 28.mars. Vaksinen har beskyttende effekt dersom den gis innen 72 timer etter eventuell smitte.

Det er høy vaksinasjonsdekning blant barn og unge i Norge, og de fleste voksne personer vil enten ha immunitet fra gjennomgått sykdom eller tatt vaksinen. Men for uvaksinerte eller personer som ikke har hatt meslinger kan disse ha vært utsatt under togreisen.

- For å begrense videre spredning går vi ut med føre-var-råd nå. Meslinger er en sykdom som smitter lett og spesielt ved symptomer på sykdommen, sier overlege Øystein Riise i Folkehelseinstituttet.

I Oslo er vaksine tilgjengelig på Oslo legevakt, Storgata 40, på vaksinasjonskontor, smittevernkontor, reiseklinikker og på helsestasjoner (kun barn). I kommuner utenfor Oslo kan man kontakte kommunehelsetjenesten eller legevakt for å finne ut hvor vaksine er tilgjengelig.

Symptomer på meslinger

Symptomene starter med feber og forkjølelseslignende plager som varer i 3–4 dager. En kan også få hvite flekker i munnen. Etter de første dagene blir en gjerne litt bedre, før en på ny får feber og det typiske hudutslettet viser seg. Det starter vanligvis bak ørene og sprer seg raskt til hele kroppen. Uvaksinerte små barn er spesielt utsatt for meslinger og komplikasjoner.

Publisert: 28.03.2019 13:32:10
Sist endret: 28.03.2019 13:32