test

Nannestad kommune har økt kapasitet på fysioterapitjenester

Nannestad kommune har økt fysioterapitjeneste med et årsverk. Det betyr at en selvstendignæringsdrivende fysioterapeut med driftsavtale med kommunen er tilsatt ved Holter fysioterapi.

Iselinn Næss | Sist oppdatert: 30.09.2024 10:39 | Publisert: 30.09.2024 08:53:29

Øystein Jørgensen og Andreas Sandfossen ved Holter fysioterapi

Øystein Jørgensen og Andreas Sandfossen ved Holter fysioterapi

Foto: Iselinn Næss

Vi ønsker å sikre god kvalitet i tjenestene våre og kunne tilrettelegge for at flere som trenger hjelp med muskel og skjelettplager får god hjelp via våre fysioterapihjemler. Denne utvidelsen er et godt eksempel på helsefremmende tiltak som gjør tilgjengelighet bedre for innbyggerne når det gjelder fysioterapitjenester, forteller kommuneoverlege Matilde Risopatron Berg.  

Det var i budsjettprosessen for 2024 at forslaget ble lagt inn av kommuneoverlegen og kommunestyret vedtok dette. Ordfører Christian Bendz er glad for at beslutningen om å øke med en fysioterapeut til i kommunen er på plass og kan gi flere innbyggere muligheten til raskere hjelp.

Når mennesker opplever muskel og skjelettplager og tilstander som går ut over livskvaliteten er det viktig med god hjelp raskt. Dessverre er det mange som blir sykemeldt på grunn av slike plager og at kommunen har tilbud til dem via våre avtaler er viktig, jeg er ikke i tvil om at dette var et riktig og godt vedtak til det beste for innbyggere i kommunen, sier ordfører Christian Bendz.

F.v Andreas, Øystein og kommuneoverlege Matilde

Andreas Sandfossen fikk den nyopprettede fysioterapihjemmelen ved Holter fysioterapi og jobber nå sammen med Øystein Jørgensen som har drevet praksis der i 1,5 år.

Hvordan har det vært å få styrket praksisen med Andreas som ny kollega?

Det er veldig bra å ha fått på plass Andreas. Det å være to og kunne samarbeide rundt pasienter øker kvaliteten for våre pasienter. Vi to står for de samme verdiene og har god kommunikasjon og flyt og er samstemte om hva som er god pasientbehandling. Dette har løftet hverdagen veldig for meg, forteller Øystein.

Mens Øystein drev praksisen i Holter alene i 1,5 år tok han seg i tillegg til å ta seg av pasientene tid til å pusse opp lokalene. De har eget treningsrom slik at pasientene kan få god veiledning i egenøvelser i tillegg til behandling.

Det har vært spennende å bygge opp noe fra bunnen alene, men jeg er utrolig glad for at vi har fått denne nye hjemmelen som førte til at Andreas fikk jobben her, for jeg må innrømme at jeg hadde veldig mye å gjøre, sier Øystein.

Vente-reduserende tiltak

Mange steder i landet er det ventetider på opptil 6-12 uker for å få behandling. Det finnes alternativer med privatpraktiserende tilbud, men det er med en høyere prislapp enn via fysioterapeuter med driftsavtale med kommunen.  

Vi har et stort fokus på å få folk fort inn på vurdering her hos oss, helst innen to uker. Det er viktig å finne ut av smertene og trygge de som har store smerter, hvor årsaken i seg selv ikke er farlig. Mange ganger kan det være opplegg med trening som de kan sette i gang med raskt selv og da kan vi gi dem veiledning og hjelp tidlig, forteller Øystein.

Andreas legger til at ved en tidlig vurderingskonsultasjon kan de også henvise videre til andre som kan hjelpe, det kan være frisklivsentralen eller andre lavterskel tilbud som også finnes, eller bedriftshelsetjenesten i de tilfellene det er nødvendig. Der det er nødvendig har de dialog med fastlegene.

Øystein og Andreas har begge over ti års erfaring som fysioterapeuter og er i ferd med å fullføre videreutdanning innen manuellterapi.

Hvilke typer plager er det de som kommer til dere har mest av?

Det er mange som har ganske sammensatte plager, men det som går mest igjen her er nakke og rygg plager. I tillegg er det mye artrose, også er det de som skal ha operasjoner eller lignende, forteller Øystein.

Både Øystein og Andreas har også kompetanse på barn og unge, og på idrettsskader.

Hvorfor er det viktig at kommunene øker kapasiteten på deres tjeneste tenker dere?

Jeg tenker på hvor mange kommuner som ikke satser og på hvor synd det er. Det er kun en håndfull nyopprettede hjemler i hele landet hvert år, og Nannestad er i år en av disse. Jeg synes det er godt jobbet av kommuneoverlege Matilde, sier Øystein.

Ved å booke time hos fysioterapeutene Andreas og Øystein som har driftsavtale må innbyggerne betale en egenandel, men denne er betydelig lavere enn hos fysioterapeuter uten driftsavtale. Totalt er det nå syv fysioterapeuter med driftsavtale i kommunen. Holter fysioterapi er det eneste tilbudet med driftsavtale i søndre del av Nannestad så økningen med et helt årsverk styrker tilbudet for de som bor i Holter, Eltonåsen og Åsgreina.  De øvrige fysioterapeutene med driftsavtale holder til i Nannestad sentrum.

Hvordan er det å jobbe som fysioterapeuter her?

Det er jo et lite lokalsamfunn og folk kjenner hverandre her, de er så positive når de kommer hit og mange synes vi har det litt hjemmekoselig. Nå som vi er to som kan samarbeide både faglig og administrativt har vi gode forutsetninger for å fokusere godt på individet i en setting de selv er komfortable med opplever jeg, sier Øystein.

Andreas legger til:

Vi har et fokus på å være tett på og trygge pasientene og gi dem den oppfølgingen de trenger. Vi  skal ikke holde dem i hånden hele veien, for de må bruke egne ressurser for å bli bedre, men vi skal gi tett oppfølging og trygghet, sier han med et smil.  

Holter fysioterapi kan bookes av alle som ønsker det, men kommunens innbyggere har prioritet. Her finner du oversikt over kommunens fysioterapeuter med refusjonsavtale: Fysioterapi og ergoterapi - nannestad kommune