test

Lokaldemokrati på timeplanen

Tredjeklasse-elever på Nannestad videregående skole som har valgt faget politikk og menneskerettigheter fikk besøk av ordfører Christian Bendz til å snakke om ukens tema lokaldemokrati.

Iselinn Næss | Sist oppdatert: 16.10.2024 13:01 | Publisert: 16.10.2024 12:39:15

Andreas, Thea og Christian

Andreas, Thea og Christian

Foto: Iselinn Næss

Når temaet er lokaldemokrati passer det fint med besøk av den folkevalgte øverste politiske lederen som er ordføreren i kommunen. Elevene fikk førstehåndsinformasjon om lokalstyret vårt som er basert på formannskapsmodellen i Norge. Ordføreren fortalte at vi i Nannestad har 11 politiske partier i kommunestyret vårt som består av 31 representanter. Han fortalte om hvordan forhandlinger etter valg fører til at et politisk flertall kan danne posisjon og samarbeide med å få til valgt politikk. I Nannestad har vi 6 parti med kun en representant i kommunestyret,  og han fortalte om rollen som ordfører i kommunen.

Christian Bendz fortalte om hvordan kommunepolitikere må jobbe sammen med fylkespolitikere og stortingspolitikere for å få ting til å skje og om samarbeidet med kommunens administrasjon og ikke  minst samarbeid lokalt med andre partier i kommunestyret.

Han fortalte om eksempler på ting som skjer nå med planlegging av gang- og sykkelvei fra fylke i kommunen som er etterlengtet av mange ved Kringler-Slattum skole og planer for Maura fra Bjørke kirke og opp til sentrum. Han forklarte hvorfor slike prosesser tar tid og om hva som skal til for å få det til.

Det å være ordfører er en veldig spennende jobb og ingen dag er lik og du får være med på så mange spennende prosesser som har betydning for så mange i kommunen vår, det er med stor respekt for innbyggerne at jeg går på jobb hver dag med mål om å skape et godt og aktivt Nannestad for alle, sier ordfører Christian Bendz.

Elevene viste engasjement og stilte mange spørsmål til ordfører Christian Bendz i timen.

De stilte spørsmål om blant annet fritidstilbud for ungdom, om veksten vi opplever og utbygging, om økonomien i kommunen og om bygging av skoler og om hvorfor det tar så lang tid?

Ordføreren fortalte om budsjetteringsprosessen og hvordan den foregår i kommunen og om hvordan beslutninger om prioriteringer fungere.

Andreas (18) og Thea (18) var enige om at dette var en lærerik og gøy time på skolen.

Det var skikkelig bra å få mulighet til å stille spørsmål som jeg har lurt på lenge og få svar sånn med engang, forteller Thea oss etter timen.

Lærte dere noe om lokaldemokrati?

Ja, jeg lærte at det tar tid å få på plass det man ønsker seg, og hvorfor. Og da får jeg mer forståelse for hvorfor ting tar lang tid. Jeg synes også det var fint å vite mer om hvor mye penger vi har i kommunen og hvor mye ting koster, forteller Andreas.

Synes dere ordføreren klarte seg greit som underviser i dagens tema?

Ja, det var bra. En lærerik time, sier de to 3. klassingene.

Valgoppslutningen i Nannestad.

Avslutningsvis i timen fortalte ordføreren om den største felles bekymringen som finnes blant lokalpolitikerne i Nannestad. Nemlig at vi har så lav valgoppslutning i Nannestad. Ved valget i fjor var det kun 51 % av de med stemmerett i kommunen som valgte å bruke stemmeretten sin.

Det største partier er dessverre hjemmesitterne, og det er en bekymring fordi i et fungerende demokrati skal alles stemme bli hørt, sier ordfører Christian Bendz til elevene som skal stemme for første gang ved valget neste år.

Vi spurte de unge nye velgerne Andreas og Thea om de skulle bruke sin stemmerett ved valget og de svarte heldigvis et unisont JA.