Pressemelding nr 9 om leirskred i Leirbekken

Nannestad 16.02.2021

Bakgrunn:

Den 17.12.2020 ble 9 boliger evakuert på Nygårdstoppen i Nannestad etter råd fra NVE, etter at det hadde gått et større ras på vestsiden av Leirbekken. Det var også registrert sprekker og mulig bevegelse i overflaten på østsiden av bekken, nedenfor bebyggelsen. Politiet står for evakueringsbeslutningen etter råd fra NVE/NGI. Politiet utvidet evakueringsområdet 15. januar  med ytterligere 6 eiendommer.

Nytt:

• NVE er i full gang med sikringsarbeidet både i Leirbekken og i Bekken sør for Nygårdstoppen.
  • Man startet med å bygge anleggsvei fra FV 120 og ned til raset i Leirbekken.
  • Demningen i bekken som ble skapt av raset er sikret med steinmasser. Det oppdemte vannspeilet har sunket noe, og vil bli senket ytterligere en meter.
  • Det er bygget anleggsvei nedstrøms for demningen / leirproppen. Denne er snart ferdig.
  • Deretter vil man jobbe motstrøms med å omgjøre anleggsveien til nytt steinsatt bekkeløp.
  • Bekken blir ca. 3 meter bred i bunnen og vil steinsettes oppover skråningen på begge sider for å kunne ta unna 200-års flom pluss klimatillegg. Det betyr ca. 10 kubikkmeter i sekundet.
  • Sikringsarbeidet i Leirbekken gjøres motstrøms, altså nordover, og avsluttes ved kulverten under FV 120.
  • Underveis vil også sidebekker og sideraviner sikres med steinfyllinger
  • I tillegg til sikring i selve bekkeløpet, vil det bli foretatt vektavlastninger, bl.a. ved at noen ravinetopper sør for Senepsrud senkes.
  • Arbeidet i bekken sør for Nygårdstoppen er også påbegynt, og vil følge de samme prinsipper som i Leirbekken.
  • Det vil dessuten legges fyllinger på nedsiden av husene, der sprekker ble oppdaget i høst.
  • Arbeidet er i rute.

For mer informasjon: