Ikke tett igjen avløpet med ribbefett og slips

Julesesongen er i gang, jula nærmer seg og med den kommer fettet i toalettet som tetter rørene, sier VA-ingeniør Vidar Jahr i Nannestad Kommune.

Fant du det du lette etter?

hva forsøkte du å finne?

Det er lett å le av pratet om hva som skal i do og hva som ikke skal dit, men det er faktisk ramme alvor. Det er bare bæsj, tiss og dopapir som skal i toalettet. Så enkelt er det. Alt annet skal håndteres som avfall. Fett, matrester, våtservietter og mye annet som kastes i toalettene gjør at vi får enda større utfordringer med avløpssystemet enn det som kommer som følge av vanlig bruk og slitasje, sier Jahr.

Enorme fettberg

Jahr forteller at alt dette blir propper i avløpssystemet. I jula er dette en aktuell problemstilling fordi vi spiser mye mer fet mat enn ellers i året

Ribbefettet som blir til overs skal i restavfallet. Det er lett å forstå når man ser hvordan fettet tykner når det blir avkjølt. Du har ikke lyst til at det fettet skal danne propper i avløpet ditt. Og om det klarer å komme seg fra ditt avløp, ender det opp som enorme fettberg lenger ute i systemet, sier Jahr.

Det er ikke bare ribbefett det blir mer av i desember. I julebordsesongen øker omfanget av truser, strømpebukser og slips i avløpet. Vurderingsevnen ser ut til å gå ned i takt med at alkoholinntaket går opp, sier Jahr som tror at alle egentlig er i stand til å forstå at klær ikke skal i avløpet.

Store kostnader for både kommunen og innbyggerne

Folks uvørenhet påfører kommunen store ekstrautgifter, og regninga havner til syvende og sist hos innbyggerne. Alle er tjent med å følge rådene.

Det totale vedlikeholdsetterslepet er stort rundt om i kommunen og kommunen trenger hver krone til vanlig vedlikehold og investering i nye rør. Som ingeniør i kommunen blir jeg oppgitt over at det er så vanskelig å få folk til å fange opp det enkle budskapet om hva som skal og ikke skal i toalettet. Til tross for mye oppmerksomhet rundt dette er det fortsatt mange som bruker doen som en vanlig avfallsbøtte.

Tette rør hjemme kan også gi en umiddelbar kostnad. Rørleggervakta på utrykning på julaften er ikke billig. Ribbefett og annet flytende fett bør helles i en melkekartong og kastes. Man kan også la det stivne, det er lettere å kvitte seg med kaldt fett enn flytende varmt fett, sier Jahr.

Under er det et bilde fra en av pumpestasjonene i Nannestad Kommune, der en ser hva dette kan føre til.

Sånn ser røret ut på en av pumpestasjonene i Nannestad Kommune

Publisert: 04.12.2018 08:53:59
Sist endret: 04.12.2018 08:53