For å stemme ved valg må du vise legitimasjon med bilde. Ved forrige valg var det dessverre noen som ikke hadde legitimasjon med seg, og dermed ikke fikk avgitt stemme.

Husk derfor at du allerede nå sjekke at du slik legitimasjon. Om du ikke har det, er det på tide å skaffe det, for det tar gjerne litt tid å få ny legitimasjon.

Hva er godkjent som legitimasjon?

Eksempler på godkjent legitimasjon er pass, nasjonalt ID-kort, førerkort (også digitalt) og bankkort med bilde. Det er mulig å bruke andre former for legitimasjon, men minstekravet er at det må inneholde navn, fødselsdato og bilde, og det må ha et offisielt preg. Det viktige er at legitimasjonen din viser at du er den du gir deg ut for å være. Dette gjelder også selv om legitimasjon eventuelt har gått ut på dato.

De fleste banker har nå bankkort uten bilde. Noen banker lager imidlertid fortsatt bankkort med bilde dersom du ber om det. Du kan bestille tid for å få pass og nasjonalt ID-kort hos politiet: Timebestilling politiet.

Unntak ved stemming på institusjon

Dersom du er beboer ved en helse- og omsorgsinstitusjon og ikke har legitimasjon, kan en ansatt gå god for at du er den du sier at du er. I slike tilfeller må den ansatte legitimere seg. Andre velgere kan ikke gå god for identiteten din.

Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med valgansvarlig i Nannestad kommune, Maren Langlo på e-post eller telefon 476 53 915.


Publisert: 29.06.2023 10:00:54
Sist endret: 29.06.2023 10:00