Fem forebyggende tjenester ga dem informasjon om sine arbeidsområder. Det var politiet, barnevernstjenesten, lavterskelteamet, utekontakten og helsesykepleierne som stod for undervisningen i samarbeid med ungdomsskolen denne dagen. Målet med dagen er at ungdommene kjenner sine rettigheter og plikter. Og at de kjenner til hvilke tjenester som er der for dem og hvordan komme i kontakt med disse for støtte og veilede.
Elevene ga dagen tommel opp
Vi møtte elevene Aurora Åsheim Gillingsrud (13), Patrick Ruud (14) og Fredrik Ingenzi (14) og spurte hva de synes om dagen?
F.v.: Aurora, Patrick og Fredrik.
- Jeg synes dette gikk veldig bra, det var litt unikt og så var det gøy å besøke videregående skolen og se hvordan det var der som vi skal gå etter hvert, forteller Fredrik.
Aurora tilføyer - Jeg synes dagen har vært fin og jeg har lært mye, det var en spennende og lærerik dag.
Hva husker dere best fra dagen?
- Jeg husker at vi fikk boller, og så husker jeg best det vi startet dagen med som politiet fortalte om, sier Patrick.
- Jeg husker best de videoene de viste fra barnevern og utekontaktene, sier Fredrik.
Har dere lært noe i dag da og hva?
- Jeg har lært om hvor man kan ringe, alarmtelefon for barn og unge og hvordan kontakte de forskjellige tjenestene som er der for oss, sier Aurora.
Guttene nikker enige, og Fredrik legger til:
- Jeg har lært mye om jobbene til politiet og hva de gjør og hva utekontaktene gjør. Innlegget fra utekontaktene gjorde mest inntrykk på meg, det er også de vi som ungdommer snakker mest med. Vi møter dem på klubben og de kjører rundt og er tilstede på de stedene vi er. Det synes jeg er bra.
Forebyggingsdagen er organiser av SLT koordinator i Nannestad kommune og dagen har fokus på at elevene skal få god læring og bli kjent med de som jobber forebyggende i ungdommenes nærområde. Alle ungdommene fikk også en omvisning i nytt kommunehus og der fikk de blant annet se hvor de forskjellige tjenestene som helsestasjonen for ungdom er.
Om innleggene
Tre representanter fra forebyggende enhet i politiet som holder til på Jessheim møtte elevene i auditoriet på Nannestad VGS. De ønsker at ungdommene skal ha tillit til dem og vite at det er trygt å snakke med dem. Politiet forteller ungdommene om at ungdommene er pliktige til å si hva de heter til politiet og hvor de bor dersom politiet møter ungdommer ute og spør om dette. Politiet snakker om hva som er kriminelt, om stjeling, vold og om deling av bilder og film uten samtykke. Elevene får informasjon om telefonnummeret 02800 som kan ringes utenom nødsituasjoner. Der kan ungdommer stille spørsmål om hva de skal gjøre om de er utsatt for noe ulovlig eller opplever noe de trenger å spørre politiet om. De forteller også om nettpatruljen og om alarmtelefonen 116 111.
Barnevernstjenesten i Nannestad forteller om at de jobber med å snakke med og bli kjent med barn og unge. Barn og ungdom har rett til å si din mening, og de som jobber i barnevernstjenesten skal høre. De forteller om at de har taushetsplikt og at det også gjelder uansett hvor de møtes. Elevene får innblikk i sine rettigheter som står i barnekonvensjonen.
Barnevernstjenesten viser flere filmer om områdene de jobber innenfor.
Lavterskelteamet i kommunen forteller om at de har samtaler med barn og familiene deres. De viser filmer som handler om å vise ekte følelser.
Utekontaktene presenterer seg og mange ungdommer kjenner til dem. Hver onsdag morgen serverer utekontaktene gratis grøt og kakao på ungdomsskolen. Utekontaktene skal være lette å se og finne. Utekontaktene snakker om å respektere egne og andres meninger og at det er greit å ha forskjellige meninger. At det er ungdommenes egen mening som teller ikke hva andre mener om din mening.
Helsesykepleierne på ungdomskolen er kjent for mange elever. De snakket om "sex og sånn" med elevene. Om å bli kjent med og glad i egen kropp. Om seksuell lavalder som er 16 år og om viktighet av samtykke når man har sex.
Publisert: 24.05.2023 15:00:47
Sist endret: 24.05.2023 15:29