Elisabeth har deltatt på foreldreveiledningskurs og anbefaler flere foreldre å gjøre det samme
I januar inviterte skolehelsetjenesten til gratis foreldreveiledningskurs for foreldre med barn i 1. til 3. trinn i Nannestadskolen. Invitasjonen gikk ut til foreldre via Vigilo og Elisabeth som bor i Nannestad og har barn i 2. klasse valgte å melde seg på og delta på kurset. Foreldreveiledningskurset heter COS-P - Circle of Security, eller Trygghetssirkelen på norsk.
Iselinn Næss | Sist oppdatert: 12.05.2025 11:44 | Publisert: 12.05.2025 10:07:41

Kursholderne sammen med kursdeltaker
Foto: Iselinn Næss
Jeg hadde hørt om dette kurset før, og jeg driver med utdanning som barnehagelærer, men jeg hadde ikke kjennskap til teorien og temaene slik vi fikk på kurset, jeg ble skikkelig glad da jeg fikk tilbud fra Nannestad kommune om å ta kurset gratis her, forteller Elisabeth.
Dette er et prosesskurs så deltakerne deltar over 8 treff, på kurset som er gjennomført nå var det 10 deltakere.
Hva synes du om kurset?
Jeg synes det var veldig informativt og bra, kursholderne var veldig flinke og de delte eksempler og hendelser fra eget liv som gjør det enklere å forstå og relatere seg til. De var veldig åpne, positive og blide, forteller Elisabeth.
Foreldreveiledningskurset er for alle, og krever ikke spesielle utfordringer, men et ønske om å lære mer om foreldrerollen og hvordan å sørge for trygghet for barnet sitt, trygghet til å utforske og lære og trygghet for å ha en trygg base å komme til når ting ikke er lett.
Var det noe du lærte som du ikke hadde forventet å lære?
Vi lærte om triggere; det som trigger oss voksne i følelser, i forhold til hva barnet gjør. Og vi lærte om hvordan vi kan være mer bevisst det vi føler når de gjør ting. Det handler om å lære mer om seg selv og om de følelsene vi har og hvordan vi utrykker dem ovenfor barnet, det synes jeg var veldig lærerikt, sier Elisabeth.
Trygghet i grensesetting
Elisabeth forteller mer om hva hun har lært;
Vi lærte om; "Det å være større, sterkere, klokere og god". Det handler om at hvis du blir for streng eller for sterk ovenfor barnet kan du bli for hard, også hvis du er på den trygge og gode siden, kan du virke svakere og miste de faste rammene. Jeg lærte mye om hvordan å balansere dette slik at barnet kan forstå deg som forelder bedre og du kan sette grenser som gir trygghet for barnet, forteller Elisabeth.
Bruker du det du har lært i praksis?
Ja, absolutt, jeg er blitt mer bevisst og tenker på "hvor" er jeg og "hvor" er barnet mitt i trygghetssirkelen i forskjellige situasjoner som oppstår.
Skolehelsetjenesten planlegger nytt kurs for foreldre i Nannestadskolen med barn på 1. til 3. trinn til høsten.
Kursholderne fra denne runden Ragnhild K. Lunner og Ragnhild Østrem er fornøyde med gjennomføringen av kurset. Det har vært så fint å møte flere foreldre og kunne tilby dem et universalt tilbud, forteller kursholderne.
Det var fint å være en gruppe, for da fikk vi høre andre tanker og meninger om det vi lærte på kurset. Det var veldig positivt å sitte sammen flere og ikke alene, sier Elisabeth.
Vil du anbefale andre å gå på dette kurset?
Ja, jeg tenker at alle burde ta kurset, selv om man føler man kan alt, til og med. Jeg tror man blir mer bevisst situasjoner, og tryggere i foreldrerollen i ulike situasjoner og det kan gjelde mange faser av livet til barnet, dette kurset anbefaler jeg virkelig til alle, avslutter Elisabeth.
På bildet fra venstre: Ragnhild, Elisabeth og Ragnhild.
Les gjerne også saken om foreldreveiledningskurset